Veľkonočné sviatky predstavujú v našich končinách zvyčajne veľký nápor na tráviacu sústavu kvôli kvantite i zloženiu skonzumovaných pokrmov. Tradičné veľkonočné menu nepatrí medzi najzdravšie a s jeho množstvom to takisto neraz preháňame. Prečo by sme sa mali mierniť, vysvetľuje ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Miroslav Paľko:
“Medzi naše obľúbené veľkonočné pokrmy patrí údená šunka, vajíčka, klobásky a rôzne koláče. Avšak údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali konzumovať vôbec, pretože by to mohlo mať za následok zhoršenie ich zdravotného stavu a hrozí, že strávia sviatky v nemocnici,“ hovorí MUDr. Miroslav Paľko.
Tradičné symboly veľkonočných sviatkov si nemusíme celkom odriekať, pokiaľ poznáme mieru. A nie všetky sú a priori škodlivé. Napríklad vajíčka síce obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov.
„Proti striedmemu užitiu vajíčok počas veľkej noci nemožno namietať. Vhodné je konzumovať ich so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie, pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku,“ vysvetľuje MUDr. Miroslav Paľko, podľa ktorého je nášmu telu prospešná aj konzumácia zeleniny v surovom, ale aj varenom stave, pretože okrem iného napomáha tráveniu.
Príslovečná je slovenská pohostinnosť čo sa týka alkoholu, zvlášť tvrdého. Aj v tomto smere je pochopiteľne dobre poznať mieru, pretože nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých jeho druhov môže takisto skončiť nielen poriadnym „bolehlavom“, ale aj hospitalizáciou v nemocnici. Nezdravé sú aj mnohé nealkoholické nápoje, zvlášť sladené a sýtené, s ktorých užívaním by sme to takisto nemali preháňať. Nuž a myslieť počas sviatkov je dobré nielen na vyvážený jedálniček, ale tiež pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu.
Ako prežiť Veľkonočné sviatky v zdraví? Vhodné je dodržiavať dobré rady platné i vo všedný deň:
- Preferujte ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme
- Dajte prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave „na prírodno“ pred vyprážaním a grilovaním či údeninami
- Dochucovadlá používajte s mierou – siahnite radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe
- Konzumujte veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu - obsahuje ju celozrné pečivo, ovocie a zelenina
- Kontrolujte príjem sacharidov a tukov – pozor na krémové zákusky s margarínom, uprednostnite radšej tvaroh, ovocie a čokoládu vysokým obsahom kakaa
- Siahnite radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom
- Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru
- Preferujte suché víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými
- Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor na sýtené nápoje - obsahujú veľa cukru
Oddelenie liečebnej výživy Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice
Základným poslaním Oddelenia liečebnej výživy Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice je zabezpečenie a poskytovanie energeticky a biologicky hodnotnej stravy zodpovedajúcej zásadám správnej výživy. Liečebná výživa je totiž súčasťou liečebno-preventívnej starostlivosti a významne ovplyvňuje liečebný proces chorého a znižuje náklady na medikamentóznu terapiu, čím napomáha k navráteniu a upevneniu jeho zdravia.
Oddelenie liečebnej výživy zabezpečuje aj špeciálne požiadavky liečebnej výživy na všetkých pracoviskách Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice ak ide o:
- závažné stavy pacientov, vyžadujúce prechod z parenterálnej a enterálnej výživy na orálnu
- diabetes mellitus a jeho komplikácie, obezitu, dyslipoproteinémiu a iné metabolické choroby
- závažné poškodenie funkcie obličiek, pečene, pankreasu, čreva a iných orgánov
- pokročilé malnutričné stavy na inom podklade, vyžadujúce zvláštne režimy liečebnej výživy
na interných, chirurgických, neurologických a iných oddeleniach
Oddelenie liečebnej výživy tiež svojou činnosťou tiež zabezpečuje:
- dodržiavanie zásad liečebnej výživy pre všetky druhy diét podľa zásad Diétneho systému
pre nemocnice, ako aj racionálne stravovanie iných stravníkov
- odborné usmernenie na zabezpečenie liečebnej výživy chorých
- racionálne a hospodárne spracovanie potravín pre všetky druhy diét a stravovanie iných stravníkov
- dodržiavanie stanovených finančných limitov schválených vedením Univerzitnej nemocnice
L. Pasteura Košice pre liečebnú výživu a stravovanie iných stravníkov
|