Dnes je sobota 6. júna 2020. Sviatok má Norbert zajtra má sviatok Róbert .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania
Koronavírus

    


Domovská stránka
Nepokazte si Veľkú noc jedlom ani alkoholom Formátovať pre tlač

04 apríl 2012    

      Tradičné slovenské veľkonočné menu nepatrí medzi najzdravšie pokrmy a obyčajne to preháňame aj s jeho kvantitou. Ako si nepokaziť jedlom a alkoholom sviatky, vysvetľuje ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Miroslav Paľko: 
      “Údená šunka, klobásy, vajíčka a rôzne koláče nepatria medzi najzdravšie a najľahšie stráviteľné pokrmy, preto by sme ich mali jesť len v malom množstve. V opačnom prípade hrozia tráviace ťažkosti, predovšetkým u ľudí s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy, ktorí by to s ich konzumáciou nemali preháňať, pokiaľ nechcú riskovať zhoršenie svojho zdravotného stavu či dokonca pobyt v nemocnici,“ hovorí primár Oddelenia liečebnej výživy UNLP Košice MUDr. Miroslav Paľko, podľa ktorého 'trošku zo všetkého' nezaškodí, no predovšetkým je treba poznať v jedení mieru.

       "Napríklad vajíčka obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín množstvo minerálov, vitamínov a  stopových prvkov. Preto proti ich striedmemu užitiu nemožno nič namietať. Všetkého však veľa škodí a dobré je myslieť aj na správne kombinácie potravín - pokiaľ budeme vajíčka konzumovať v rozumnej miere a v kombinácii so zeleninou, ktorá napomôže organizmu spracovať cholesterol, neuškodíme si,“ vysvetľuje MUDr. Miroslav Paľko. Zeleninu radí konzumovať v surovom, ale aj varenom stave, pretože tak napomáha tráveniu a zabúdať by sme nemali ani na zdraviu prospešné ovocie hlavne v surovom stave.
      „Kontrolovať sa je dobré aj pri konzumácii alkoholu, zvlášť tvrdého, ktorý k veľkonočným sviatkom v našich končinách už tradične patrí. Je vhodné zapíjať ho nealkoholickými nápojmi, no ani pri tých by sme to nemali preháňať s objemom pokiaľ sa jedná o presladené vody sýtené oxidom uhličitým,“ dodáva MUDr. Miroslav Paľko, podľa ktorého je jednou z možností, ako vyvážiť nepriaznivú kalorickú bilanciu, zvýšenie energetického výdaja, preto si počas voľných dní doprajte aj nejakú príjemnú pohybovú aktivitu  na čerstvom vzduchu.


Ako prežiť Veľkonočné sviatky v zdraví? Vhodné je dodržiavať dobré rady platné i vo všedný deň:
- Preferujte ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme
- Dajte prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave „na prírodno“ pred vyprážaním
  a grilovaním či údeninami
- Dochucovadlá používajte s mierou – siahnite radšej po bylinkách, kravskom masle,
  jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe
- Konzumujte veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu - obsahuje ju celozrnné
  pečivo, ovocie   a zelenina
- Kontrolujte príjem sacharidov a tukov – pozor na krémové zákusky s margarínom,
  uprednostnite radšej tvaroh, ovocie a čokoládu vysokým obsahom kakaa
- Siahnite radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom
- Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad
  vynechajte obed alebo večeru
- Preferujte suché víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými
- Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor na sýtené nápoje - 
  obsahujú veľa cukru


Oddelenie liečebnej výživy Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice
Základným poslaním Oddelenia liečebnej výživy Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice je zabezpečenie a poskytovanie energeticky a biologicky hodnotnej stravy zodpovedajúcej zásadám správnej výživy. Liečebná výživa je totiž súčasťou liečebno-preventívnej starostlivosti a významne ovplyvňuje liečebný proces chorého a znižuje náklady na medikamentóznu terapiu, čím napomáha k navráteniu a upevneniu jeho zdravia.

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
Naposledy zmenené ( 17 apríl 2012 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001