Dnes je sobota 24. augusta 2019. Sviatok má Bartolomej zajtra má sviatok Ľudovít .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania

    


Domovská stránka arrow web arrow Tlačové správy arrow Pracovníci Kliniky pre infekčné choroby zaznamenali prvý hromadný výskyt salmonelózy
Pracovníci Kliniky pre infekčné choroby zaznamenali prvý hromadný výskyt salmonelózy Formátovať pre tlač

04 júl 2007    

 Pracovníci Kliniky pre infekčné choroby FN L. Pasteura Košice zaznamenali v týchto dňoch prvý hromadný výskyt salmonelózy. Kultivácia potvrdila, že sa dvanásť hospitalizovaných pacientov nakazilo v závere minulého týždňa na svadobnej hostine baktériou salmonelly, medzi nimi aj ženích a nevesta. Zdrojom salmonelózy mohol byť majonézový šalát, ktorý sa na oslave podával.

Podľa slov prednostu Kliniky pre infekčné choroby FN L. Pasteura Košice Prof. MUDr. Ivana Schrétera, CSc. v letnom období počet črevných infekcií vždy narastá. V teplom a vlhšom počasí sa totiž potraviny kazia rýchlejšie, rýchlejšie sa v nich množia baktérie a navyše obsah žalúdočných kyselín človeka je menej koncentrovaný, pretože viac pijeme.

„Nebezpečná je konzumácia tepelne nespracovaných potravín živočíšneho pôvodu - najrizikovejšie sú mäkké mäsové výrobky a výrobky zo surových vajec, hlavne domáca majonéza. Väčšie riziko je samozrejme pri akciách, kde sa strava pripravuje dopredu, ako sú svadby či krstiny a kde sa podávajú jedlá z hydiny z nekontrolovaných chovov,“ varuje Prof. Schréter. 

Pôvodcom salmonelózy je podľa jeho slov baktéria Salmonella, ktorá sa bežne nachádza v živočíšnych produktoch a vajíčkach. Cez nedostatočne tepelne spracované potraviny sa môže preniesť na človeka a po rozmnožení spôsobuje črevné ťažkosti. Najintenzívnejšie reagujú na nákazu malé deti, starší a chorobou oslabení ľudia. U dospelých má spravidla infekcia ľahší priebeh, ale sú aj výnimky.

„Ochorenie sa prejavuje ako gastroenteritída, teda postihnutie žalúdka a tenkého čreva. Pacient má niekoľko dní bolesti brucha, hnačky (väčšinou riedke, vodnaté a nazelenalej farby) a medzi celkové príznaky choroby patrí zvýšená teplota, schvátenosť a vyčerpanie. Problémom je výrazná strata telesných tekutín, preto je liečba zameraná predovšetkým na ich náhradu. Pacient musí veľa piť, no pokiaľ vracia alebo je výraznejšie dehydrovaný, je potrebné dopĺňať tekutiny infúziami do žily. Pri kŕčoch tiež dostávajú pacienti lieky proti bolesti a len výnimočne sa pri ťažkých formách ochorenia nasadzujú antibiotiká. Súčasťou liečby je samozrejme vhodná diéta,“ vysvetľuje prednosta Kliniky pre infekčné choroby FN L. Pasteura Košice Prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc.

 

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
Naposledy zmenené ( 20 júl 2007 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001