Dnes je piatok 29. mája 2020. Sviatok má Vilma zajtra má sviatok Ferdinand .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania
Koronavírus

    


Domovská stránka
Pracovníci KUCH a OAIM pomohli pacientovi uhryznutému vretenicou Formátovať pre tlač

18 september 2009    

V pondelok 14. septembra sme prijali na Klinike úrazovej chirurgie 30-ročného pacienta z okresu Košice-okolie, ktorého uhryzla pri zbieraní lesných húb vretenica. Muž pociťoval nevoľnosť a mal sťažené dýchanie. O uhryznutí hadom svedčil opuch a začervenanie na ľavom ukazováku. Pracovníci kliniky podali pacientovi antisérum proti hadiemu jedu a následne bol preložený na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny kvôli pozorovaniu. Vzhľadom na dobrý zdravotný stav mohol byť na druhý deň preložený na Kliniku úrazovej chirurgie a v najbližších dňoch bude prepustený do domáceho ošetrenia.

Uhryznutia hadom riešia pracovníci traumatologických ambulancií a takéto prípady bývajú pomerne zriedkavé. Traumatológovia vo Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice sa s nimi zvyčajne stretávajú niekoľkokrát do roka. V závislosti na dávke toxínu, ktorý vnikol do organizmu, má pacient buď lokálne alebo celkové príznaky. Medzi lokálne patrí začervenanie a bolesť v okolí rany, ktorá sa môže rozšíriť na celú končatinu, z celkových príznakov je to nevoľnosť, sťažené dýchanie, tŕpnutie úst či bolesti hlavy. Prípady masívnej reakcie na hadí jed sú zriedkavé.

V prípade poranenia hadom radia lekári zachovať pokoj, miernym tlakom zaviazať končatinu nad miestom uhryznutia o cca 5-10 centimetrov bližšie k srdcu a čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
Naposledy zmenené ( 18 september 2009 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001