Dnes je sobota 6. júna 2020. Sviatok má Norbert zajtra má sviatok Róbert .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania
Koronavírus

    


Domovská stránka
Ako si nepokaziť jedlom Vianoce Formátovať pre tlač

22 december 2009    

      Tradičnú štedrovečernú večeru na Slovensku tvorí kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a k tomu veľa sladkostí. Ako však urobiť zadosť tradíciám a neublížiť si? 
      Na zdravú výživu by sme mali myslieť aj počas sviatkov. To znamená mať na zreteli energetický príjem, výdaj a zloženie potravy. Nuž a pri troške vôle nemusia byť Vianoce sviatkami objedania sa,“ hovorí prednosta III. internej kliniky Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.

      Odborník nemá väčšie výhrady voči kapustnici – pokiaľ to nebudeme preháňať s údeným či mastnou klobásou, dá sa považovať za pomerne zdravé jedlo. Štedrovečerná ryba takisto nie je nezdravá, vyprážaného kapra je však lepšie nahradiť zubáčom, pstruhom, lososom či tuniakom na uduseným „na prírodno“. Horšie je to už so zemiakovým šalátom.
       „S ohľadom na svoje zdravie nahraďte radšej zemiakový šalát stredomorskou zmesou zeleniny s dobrým panenským olivovým olejom, alebo aspoň vymeňte majonézu za biely jogurt. Dobré je tiež vyhýbať sa prílišnej konzumácii červeného mäsa, ktoré sa dá nahradiť hydinou alebo rybami. A mieru je dobré poznať aj pri sladkostiach – radím uprednostniť tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa pred krémovými koláčmi s margarínom,“ radí prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., ktorý zároveň pripomína blahodárne účinky pohybu - stačí prechádzka v prírode a vianočná bilancia nemusí byť v náš neprospech.

Niekoľko dobrých rád, aby vás po štedrej večeri netrápil pocit preplnenosti alebo problémy so žalúdkom či žlčníkom:
- ustriehnite kvalitu i kvantitu pokrmov – držte sa hesla „všetko  s mierou“
- po slávnostnej večeri si doprajte pohár dobrého vína (najlepšie suché a červené) – ak tvrdý alkohol, tak naozaj iba za pohárik
- niekoľkokrát počas dňa si doprajte ovocie, hlavné jedlo kombinujte so surovou zeleninou
- pokiaľ to s jedlom preženiete, urobte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru
- dodajte telu vlákninu, ktorá napomáha vyprázdňovaniu
- pite veľa tekutín, hlavne vodu a bylinné čaje, ktoré napomáhajú očisťovaniu

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
Naposledy zmenené ( 22 december 2009 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001